Molde VGS > Nyheter > Det sanselige 1700-tallet

Det sanselige 1700-tallet

Klassene 3B og 3F hadde fagdag i historie 21.10.2016 med tema ”Det sanselige 1700-tallet”.  Klassene hadde en felles teoridel knyttet til kilder og kildebruk før de ble inndelt i grupper hvor de jobbet  med oppgaver knyttet til de fire sansene; smaken, lyden,  synet, følelsen og lukten av 1700-tallet.

Erfaringene elevene gjorde seg gjennom denne dagen er en ny tilnærming til perioden. Smaken er i all hovedsak knyttet til mat, og gjennom 1700-tallet ble det mulig for stadig flere å smake mer og oftere. 1700-tallet var ikke et veldig bråkete århundre, men etter hvert som det passerte ga det stadig mer lyd fra seg. Hvilke lyder var det? Hvem lagde dem? Synet er den sansen de fleste av oss bruker mest for å orientere oss og få oversikt. Hva ville vi ha sett, dersom vi levde på 1700-tallet? Selv om hverdagen var hard for de aller fleste gjennom 1700-tallet, ble omgivelsene gradvis litt mykere og mer behagelige for flere. Denne følelsen fra det ubehagelige til det mer behagelige står her sentral. Lukten av omgivelsene til 1700-tallet endret seg i løpet av århundret. Fra at blårøyk dominerte, til at denne forsvant i mange hjem, og flere lukter kunne slippe til.

Elevene fikk servert bacalao til lunsj, basert på de nye og aktuelle råvarer som var tilgjengelige på 1700-tallet. Gruppearbeidet ble presentert i klassene på slutten av fagdagen. Vedlagt følger noen bilder fra arbeidet med ”det sanselige 1700-tallet”.